Епідемії минулого і COVID-19

Масштабні спалахи захворювань супроводжують людину протягом усієї історії. Перші епідемії датуються часом Римської Імперії, тобто 500 роками до нашої ери.

Сучасний рівень медицини дозволяє протистояти різноманітним захворюванням, не доводячи кількість летальних випадків до критичних меж.

Але так було далеко не завжди. Пропонуємо згадати найбільш смертоносні епідемії, з якими зіткнулося людство.

Чума Юстиніана

У 540 році нашої ери епідемія бубонної чуми скоротила населення Європи мінімум в половину. Згідно з даними літописців тих часів, хвороба вбивала до 10 тисяч чоловік щодня.

Чорна смерть

Інший раз епідемія бубонної чуми вирувала в Європі та Азії в 1340-1350-х роках. За різними даними» чорна смерть " забрала з собою від 75 до 200 мільйонів людських життів.

Холера

З 1816 по 1860 рік було зафіксовано три хвилі масштабних холери, які пройшлися по Європі, Азії та Північній Америці. За цю годину від захворювання загинуло більше за 60 мільйонів чоловік.

Віспа

З 1877 по 1977 роки, періодичні спалахи віспи вбили понад 500 мільйонів людей по всій планеті. При цьому дослідники впевнені, що віспа атакувала людей ще з часів Давнього Єгипту. І число жертв, відповідно, в рази більше.

Іспанка

Всього за два роки, з 1918 по 1920, епідемія скоротила населення нашої планети на 5%. Іспанський грип заразив більше ніж 500 мільйонів людей, і щеплення приблизно до 100 мільйонів смертей.

» Пташиний " грип H5N1

Вірус підняв шум у ЗМІ у 2003-2008 роках. Хоча загинуло від H5N1 близько 360 осіб, а хворих було приблизно вдвічі більше.

"Свинячий" грип H1N1

Ця епідемія вже відноситься до сучасних. H1N1 пройшовся по світу в 2009-2010 роках. За даними ВООЗ, число летальних випадків у людей, заражених цим захворюванням, складало трохи більше за 18 000.

Як бачите, тенденція смертності від глобальних епідемій значно знижується. Тому не варто панікувати через COVID-19.

Досить дотримуватися запобіжних заходів та правил особистої гігієни. А при відповідній симптоматиці звертатися за медичною допомогою.

Симптоми COVID-19

  • підвищення температури тіла;
  • сухий кашель;
  • болі в суглобах і м язах;
  • головний біль;
  • втрата смакових відчуттів або нюху.

Варто відзначити, що коронарна інфекція може проходити в легкій формі. Щоб перевірити чи перехворіли ви у минулому, чи хворієте наразі та чи маєте імунітет до захворювання, ви можете будівлі тест на COVID-19 методом ІФА та методом ПЛР в лабораторіях IQlab.

  • Вартість ПЛР тесту: 850 грн + 30 грн за взяття біоматеріалу. Забрати результати можна через 2 робочих дні з 12-ї години. Акція діє до 08.03.2021 р.
  • Вартість ІФА тесту: 300 грн + 30 грн за взяття біоматеріалу. Результати можна отримати через 3-4 робочих дні.

Дослідження проводяться в спеціально відведеному кабінеті, який дезінфікується після шкірного клієнта.

Медичний персонал проводити всі маніпуляції в індивідуальних засобах захисту.

Тести проводять за попереднім записом та наявністю документів, що підтверджують особистість.