Гормони краси і здоров'я жінки

Гормональний дисбаланс може виникати з різних причин. Через стрес, порушень імунітету, хронічних захворювань і вірусних інфекцій, тривалого прийому препаратів гормонів і навіть недосипання.

В яких випадках необхідно обов'язково здати кров на лабораторні дослідження? В першу чергу, при нерегулярному менструальному циклі, рясних менструаціях або больових відчуттях під час циклу; а також проблеми із зачаттям. Погіршення стану шкіри-прищі, вугри, зниження лібідо-вагомі причини перевірити свою гормональну вісь.

Гормони, що відповідають за ваше здоров'я і красу

ФСГ (фолікулостимулюючий гормон). Виробляється в гіпофізі, сприяє утворенню і дозріванню яйцеклітин, впливає на формування фолікула. Досягнення максимального рівня ФСГ призводить до овуляції. Тест на рівень ФСГ — один з головних для виявлення патологій репродуктивної системи у жінок.

Естрадіол. Один з головних жіночих гормонів-гормон краси. Під його впливом формуються вторинні статеві ознаки, округлі форми фігури, м'який, оксамитовий тембр голосу, ніжна шкіра також його заслуга. Бере участь в регуляції менструального циклу, контролює обмінні процеси в кістковій тканині, підтримує гарний настрій і лібідо.

ЛГ (лютеїнізуючий гормон). Виробляється в гіпофізі, стимулює вироблення прогестерону, забезпечує овуляцію і утворення жовтого тіла. Високий рівень ЛГ свідчить про передчасну менопаузу, гіпофункції яєчників.

Прогестерон. Унікальний гормон жінок. Синтез прогестерону здійснюється в яєчниках, корі надниркових залоз; жовтим тілом, плацентою під час вагітності. Його головне завдання-регуляція менструального циклу. Він готує ендометрій до прикріплення яйцеклітини, збереження вагітності.

Тестостерон. Тестостерон відіграє важливу роль для репродуктивного здоров'я жінки, бере участь у формуванні фолікула яєчника. Підвищення рівня тестостерону може привести до порушення менструального циклу, появи волосся на обличчі, акне, себорейного дерматиту.

Пролактин. Гормон, що виробляється лактотрофами-клітинами передньої частки гіпофіза. Пролактин відіграє виключно важливу роль у багатьох процесах, що відбуваються в організмі. І, зокрема, в забезпеченні нормальної роботи репродуктивної системи. Підвищення рівня пролактину є однією з частих причин безпліддя і найбільш частою при гормональних формах безпліддя у жінок.

Тиреотропний гормон. Надає стимулюючий вплив на всі етапи біосинтезу гормонів щитовидної залози, які впливають на підвищення утилізації вуглеводів, збільшення поглинання глюкози м'язами, стимуляцію білкового синтезу, підвищення розщеплення жирів і окислення жирних кислот. Допомагає підтримувати вагу в нормі і зберігати стрункість. Порушення функції щитовидної залози призводить до розвитку симптомів, що викликають порушення обміну речовин, а також репродуктивної функції.

Антимюллеров гормон. Маркер оваріального резерву яєчників, оваріального старіння, дисфункції і оваріального відповіді. Рівень цього гормону корелює з кількістю антральних фолікулів, від кількості яких залежать шанси на успіх зачаття. Найчастіше гормон підвищений при синдромі полікістозних яєчників, безплідді, пухлинах яєчника.