Холестерин в крові

У нашому суспільстві існує стійке уявлення про те, що холестерин - це однозначно погано.

Справа в тому, що холестерин не є самостійною речовиною в нашому організмі. Він не розчинний у воді, а щоб подорожувати по крові, зв'язується з певними білками, формуючи білково-жирові комплекси, звані ліпопротеїдами. Розглянемо два основних типи ліпопротеїдів: ліпопротеїди низької щільності (ЛПНЩ) і ліпопротеїди високої щільності (ЛПВЩ).

Білок в складі цих комплексів і визначає властивості, якими будуть володіти ці частинки. У ЛПВЩ білок одного типу визначає властивість частки забирати холестерин з холестеринових відкладень в стінках судин і направляти його в печінку для переробки. А в ЛПНЩ він упаковує холестерин так, що ці пухкі молекули легко прикріплюються до стінок артерій (особливо до стінок пошкоджених) і формують бляшку.

Холестерин надходить з тваринною їжею. Але його загальний рівень в крові не сильно залежить від кількості холестерину, отриманого з їжею. Наприклад, високі показники холестерину в крові у жителів індійського субконтиненту (Індії, Шрі-Ланки, Пакистану), хоча там найвищий відсоток вегетаріанців (у всіх рослинних продуктах холестерин не міститься).

Рівні ЛПВЩ і ЛПНЩ залежать насамперед від генетики. Однак, спосіб життя, правильне харчування і регулярна фізична активність змінюють співвідношення ЛПНЩ / ЛПВЩ в правильну сторону.