Про що мовчить ваша кров

Біохімічний аналіз крові - метод лабораторної діагностики, який дозволяє оцінити роботу внутрішніх органів і отримати інформацію про метаболізм людини.

Для самостійного контролю здоров'я цей аналіз виконується 1 раз на рік. Взяття крові проводиться натщесерце, виключивши прийом медикаментів, фізичні навантаження, алкоголь і жирну їжу за пару днів до процедури.

Про що розкажуть показники цього аналізу та їх відхилення від норми:

Глюкоза

Глюкоза, або цукор крові-це перше, на що звертають увагу лікарі-клініцисти. Підвищене значення цукру крові відзначається при діабеті, травмах, важких захворюваннях, стресі, гормональному дисбалансі. Знижений - при недостатньому або нерегулярному харчуванні, недоїданні (як наслідок жорсткої дієти), надниркової недостатності, при зловживанні алкоголем. Гіпоглікемія (знижений рівень глюкози) більш небезпечний для людського організму, ніж гіперглікемія (підвищений вміст глюкози).

Альбумін

Це білок, який становить від 55 до 65% загального білка плазми крові. Він відіграє важливу роль у фізіологічних процесах-забезпечує тиск рідини в кровоносних судинах, транспортує гормони, вітаміни та інші речовини по всьому організму. Рівень альбуміну в крові змінюється, коли знижується його вироблення печінкою, при збільшеному розщепленні білка, посиленої втрати білка з сечею і при гемодилюції (збільшенні обсягу плазми крові або введенні рідини в кровоносне русло). Недостатнє надходження білка з їжею (голодування) може призводити до нестачі альбуміну.

ТТГ

Тиреотропний гормон – ТТГ) - це гормон, який виробляється гіпофізом і є основним регулятором роботи щитовидної залози. Важливість ТТГ складно переоцінити, адже він регулює процес надходження йоду в щитовидку, підсилює розщеплення жирів на жирні кислоти, збільшує синтез білка, нуклеїнових кислот, фосфоліпідів.

ЛПВЩ

Ліпопротеїни високої щільності-з'єднання, що складаються з ліпідів (жирів) і білків. Вони забезпечують переробку і виведення жирів з організму, тому їх називають "хорошим холестерином".

ЛПНЩ

Ліпопротеїни низької щільності (ЛПНЩ, LDL-С) є однією з транспортнихх форм перенесення ліпідів. Їх часто називають "поганим" холестерином, оскільки вони сприяють відкладенню його надлишків на стінках кровоносних судин, що призводить до атеросклерозу і серцево-судинних патологій.

Лужна фосфатаза

Фермент, присутній в клітинах всіх внутрішніх органів; переважає в печінці і кістковій тканині, в меншій кількості міститься в клітинах кишечника, плаценті. Фермент бере участь в транспорті ліпідів через кишкову стінку і в регуляції процесів росту і перебудови кісткової тканини.

Сечова кислота

Кінцевий продукт розпаду азотовмісних сполук, званих пуриновими підставами, або пуринами. Ці речовини є одним з основних компонентів нуклеїнових кислот і входять до складу всіх клітин організму. У процесі природної загибелі старих і пошкоджених клітин, а також при вживанні певних продуктів (червоне м'ясо, субпродукти, ковбаси і грудченості, бобові, пиво) пурини надходять в печінку, де перетворюються в сечову кислоту, яка вивільняються в кров і виводиться з організму з сечею.

Тригліцериди

Одна з основних фракцій ліпідів крові, джерело енергії для клітин. Чи не циркулюють у вільному вигляді, переносяться у вигляді макромолекулярних комплексів-ліпопротеїдів. Жири, що надходять з їжею, гідролізуються в тонкому кишечнику, після чого надходять в кровотік у вигляді хіломікронів, що містять Тригліцериди.

Білок загальний

Знижений вміст білка в плазмі крові часто свідчить про недостатнє надходження білка з їжею, порушенням роботи щитовидної залози, ураженням печінки і збою в роботі шлунково-кишкового тракту. Підвищені показники можуть говорити про загальне зневоднення організму, згущення крові. Також, підвищений вміст білка можливо при захворюванні крові або цирозі печінки.

Білірубін

Білірубін-це продукт розпаду гемоглобіну в еритроцитах. Ділитися на загальний, прямий і непрямий. У слідстві перенесених інфекційних захворювань, отруєнь, хворобах печінки, гепатитах – підвищується прямий білірубін. Якщо в організмі присутня механічна перешкода відтоку жовчі (жовчнокам'яна хвороба, наприклад) – підвищується рівень непрямого білірубіну.

Амінотрансферази

Ці ферменти діляться на аспартатамінотрансферазу (АСТ, АсАт) і аланинаминотрансферазу (АЛТ, АлАт). Підвищені показники АЛТ і АСТ свідчать про масивної загибелі клітин в організмі - при важких травмах, опіках, інфекційних процесах, після великих хірургічних втручань. Підвищений АЛТ говорить про патологіях печінки, важкому отруєнні, а АСТ може бути підвищений після інфаркту міокарда.

Сечовина

Сечовина-продукт розпаду білка. Якщо бути точніше-це аміак, який в ході біохімічних процесів в печінці трансформувався в нетоксичне з'єднання. Велика його частина виводиться через нирки з сечею, а невелика кількість всмоктується назад в кров. Знижений вміст сечовини нерідко відзначається у вегетаріанців (знижується всмоктування харчових білків). Підвищений-може бути при зневодненні, вживанні великої кількості тваринного і рослинного білка, серцевої недостатності, при травмах, ниркової недостатності і порушеннях функції видільної системи самих нирок.

Креатинін

Як і сечовина, креатинін є продуктом білкового обміну і також виводиться нирками. Це продукт обмінних процесів в м'язах і в меншій мірі в головному мозку. Тому, помірно високий креатинін часто виявляють у спортсменів. Підвищений креатинін відзначається при нирковій недостатності, важких травмах з пошкодженням м'язів, при посиленій функції щитовидної залози, після застосування деяких протизапальних і антибактеріальних засобів

Альфа-амілаза

Фермент підшлункової і в меншій мірі слинних залоз. Підвищення амілази-відмінна риса гострого панкреатиту (запалення підшлункової залози). Амілаза завищена при епідемічному паротиті у дітей, який в народі називають свинкою. Низький вміст даного ферменту виявляється при деструкції підшлункової залози (панкреонекроз) внаслідок зловживання алкоголем.

Холестерин

Холестерин (ліпопротеїди) – продукт білкового обміну, утворюється в печінці і кишечнику. Частина холестерину надходить до нас з їжею, в основному тваринного походження. Ліпопротеїди бувають з високою щільністю (ЛПВЩ) і низькою щільністю (ЛПНЩ). ЛПВЩ бере участь в обмінних процесах. А ось з'єднання з низькою щільністю відповідальні за розвиток атеросклерозу і пов'язаних з ним порушень.

Мікроелементи

Всі мікроелементи в плазмі крові знаходяться в іонізованої формі і беруть участь в мінеральному обміні. Найбільше клінічне значення серед них мають: Na (натрій), К (калій), Са (кальцій), Fe (залізо), Mg (магній), Сі (мідь), Сl (хлор) і Р (фосфор).

Причин, що ведуть до порушення вмісту мікроелементів-дуже багато. Будь-який патологічний процес в організмі в тій чи іншій мірі призводить до іонного дисбалансу. Тому, даний показник необхідно розглядати тільки в комплексі.

Ми привели найбільш клінічно значущі показники біохімічного аналізу крові, сам аналіз може налічувати кілька десятків показників. Якщо результат вашого дослідження показав відхилення по тих, чи інших значень-обов'язково зверніться до лікаря для подальшої діагностики. І пам'ятайте, самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я.