Пологи з чоловіком, або спільні пологи, що робити чоловічі?

Ще зовсім недавно про присутність членів родини вагітної жінки на пологах не могло бути й мови, в родовий зал допускався тільки медичний персонал. Зараз же партнерські, або спільні пологи, стали популярними. Майбутня мама може поцікавитися, практикують партнерські пологи в обраній клініці. Якщо це можливо, вона може брати участь у пологах разом з чоловіком, або ж з матір'ю, сестрою, близькою подругою.

Для жінки присутність близької людини в цей непростий момент-серйозна підтримка

Спільні пологи

Спільні пологи: основні правила

Якщо рішення про партнерські пологи прийнято, потрібно повідомити про це лікаря. Справа в тому, що партнерові треба підготуватися до пологів, а для цього потрібен час. Треба уточнити заздалегідь, які аналізи будуть потрібні. Вимоги в різних клініках можуть відрізнятися, але частіше за все потрібні:

  • Флюрографія за останні півроку;
  • Аналіз крові на ВІЛ і сифіліс;
  • Бакпосів із зіву;
  • Довідка від дільничного терапевта про відсутність інфекційних захворювань на ділянці.

У деяких лікарнях партнера просять придбати комплект стерильного одягу для пологового залу і тапочки. В інших досить чистого або нового комплекту звичайного одягу. При багатьох клініках, які практикують спільні пологи, є підготовчі курси для молодих пар. На заняттях майбутнім батькам пояснюють, що відбувається під час родового процесу, і навчаються правильним технікам допомоги при пологах. Тім, хто збирається на партнерські пологи, варто пройти ці курси. Акушером після таких курсів не дива, але знайомство з основними правилами роблять чоловіка, як і будь-якого партнера, впевненіше.

Пологи з чоловіком: що потрібно знати

Головне, що потрібно розуміти при спільних пологах: чоловік повинен дійсно хотіти брати участь в цьому процесі. Дружині не слід примушувати і маніпулювати його згодою. Пологи-складний процес, що вимагає напруги і концентрації. Якщо чоловік не виявляє бажання розділити його з дружиною, краще довіритися кваліфікованому медперсоналу. Страхи з приводу пологів, як правило, є необгрунтованими. Це природний процес, і його зовнішня сторона не так неприємна, як прийнято про це думати. Але для чоловіків зі слабкою нервовою системою, пологи можуть стати справжнім випробуванням. Звернемося до найпопулярніших чоловічих страхів, пов'язаних з партнерськими пологами.

"Мені стане погано або неприємно"

Більшість чоловіків, що зважилися на партнерські пологи, залишаються з дружиною до кінця. Але є і чоловіки, які завнадто хвилюються, впадають в стресовий стан. Молодий батько може без проблем покинути приміщення, якщо відчуває, що це завдання не для нього.

"Спільні пологи погано впливають на сексуальне життя"

Одне з популярних помилок-чоловік не зможе займатися сексом зі своєю дружиною, якщо братиме участь в партнерських пологах. Це теж забобон. За винятком важких неврозів, подробиці пологів швидко забуваються, а близькість теплого жіночого тіла в ліжку діє на чоловіка цілком певним чином. Краще варто подумати про ті, що після пологів статеві органи жінки якийсь час відновлюються, особливо якщо під час пологів з'явилися тріщини і надриви піхви. Статевий акт, зокрема, незахищений, може бути болючим і навіть небезпечним, оскільки занести інфекцію дуже легко. Крім того, зміни в режимі дня після народження дитини так виснажують, що сексу молодим батькам може не хотітися просто через втому.

Партнерські пологи: що робити чоловікові

Пологи з чоловіком

Поведінка чоловіка при партнерських пологах залежить від багатьох факторів. Припустимо, що в процесі пологів було прийнято рішення про кесарів розтин, чоловік не допускається в операційну. Тільки після закінчення операції чоловік може допомогти породіллі.
Якщо пологи протікають нормально, природним шляхом, чоловік може брати активну участь у процесі: розминати породіллі поперек або крижі, допомагати зручніше розміститися на гімнастичних тренажерах, якщо вони є в пологовому залі, поїти дружину водою. У деяких пологових будинках батькові пропонують перерізати пуповину малюка - для цього треба дезінфікувати руки. Ну і звичайно, молодий тато може зробити перші фотографії новонародженого.