Резус-конфлікт при вагітності

Що таке резус-фактор?

Резус-фактор - це білок, що міститься в деяких еритроцитах (RBC). Цей білок є не у всіх, але у більшості. Вони резус-позитивні. Люди, які не мають цього білка, є резус-негативними.

Що робити, якщо у батьків різний резус-фактор?

Коли майбутня мати і майбутній батько мають різні резус-фактори, це називається резус-несумісністю.

 

Наприклад:

Якщо жінка з негативним резусом і чоловік з позитивним резусом планують дитину, у плода може бути резус-позитивна кров, успадкована від батька. (Близько половини дітей, народжених від резус-негативної матері і резус-позитивного батька, будуть резус-позитивними).

Зазвичай резус-несумісність не є проблемою, якщо це перша вагітність матері. Це пов'язано з тим, що кров дитини зазвичай залишається без потрапляння в кровоносну систему матері під час вагітності.

Однак під час пологів кров матері і дитини може змішатися. Якщо це станеться, організм матері розпізнає резус-білок як чужорідну речовину. Тоді він може почати виробляти антитіла (білки, що захищають організм від проникнення чужорідних клітин) проти резус-білка.

Rh-негативні вагітні жінки можуть піддаватися впливу резус-білка, що може викликати вироблення антитіл і іншими способами. До них відносяться:

  • переливання крові з RH-позитивною кров'ю
  • викидень
  • позаматкова вагітність

Коли дитина піддається ризику?

RH-антитіла нешкідливі до другої або наступних вагітностей матері. Якщо вона виношує іншу резус-позитивну дитину, її резус-антитіла розпізнають резус-білок на поверхні клітин крові дитини як чужорідний. Її антитіла потраплять в кров дитини і будуть атакувати ці клітини.

В результаті цього еритроцити дитини можуть набрякнути і розірватися. Це відомо як гемолітична або резус-конфліктна хвороба новонароджених. Це може привести до того, що рівень крові дитини стане дуже низьким.

Як лікується резус-несумісність?

Якщо у вагітної жінки є ймовірність розвитку резус-несумісності, лікарі роблять їй серію з двох уколів імуноглобуліну резус під час першої вагітності. Вона отримує:

 

 

 

  • перший укол приблизно на 28-му тижні вагітності
  • друге щеплення протягом 72 годин після пологів.

Резус-імуноглобулін діє подібно вакцині. Він запобігає виробленню організмом матері резус-антитіл, які можуть викликати серйозні проблеми зі здоров'ям у новонародженого або вплинути на майбутню вагітність.

Жінка також може отримати дозу резус-імуноглобуліну, якщо у неї був викидень, амніоцентез або кровотеча під час вагітності.

Якщо лікар виявить, що у жінки вже виробилися резус-антитіла, по її вагітністю будуть уважно спостерігати, щоб переконатися, що їх рівень не дуже високий.

У рідкісних випадках, якщо несумісність важка і дитині загрожує небезпека, йому можуть перелити спеціальну кров, звану обмінним переливанням, або до народження (внутрішньоутробне переливання плода), або після пологів. При обмінних переливаннях крові дитини замінюється кров'ю з Rh-негативними кров'яними клітинами. Це стабілізує рівень еритроцитів і мінімізує шкоду від RH-антитіл, які вже знаходяться в крові дитини.

Завдяки успішності щеплень імуноглобуліну Rh, обмінні переливання при Rh-несумісної вагітності потрібні рідко.

Що ще ви повинні знати?

 

Якщо ви не впевнені в своєму резус-факторі і думаєте, що вагітні, важливо якомога швидше почати регулярне допологове спостереження, включаючи аналіз на визначення групи крові. Завдяки ранньому виявленню та лікуванню резус-несумісності ви зможете зосередитися на більш важливих речах, таких як народження нової, здорової дитини.