Симптоми, лікування, профілактика коронавірусу

У грудні 2019 року світ дізнався про появу раніше невідомого коронавірусу SARS-CoV-2, від якого не було вакцини. Симптоми вірусу були дуже схожі з респіраторними інфекціями, але мали більш гостру форму, ускладнений перебіг і серйозні наслідки.

все симптомы коронавируса

Що таке коронавірус. Шляхи зараження

Захворювання і його фізичний прояв - це вплив вірусу переважно на органи дихання і травлення з ускладненнями. Перше зараження людини імовірно сталося від тварини, але оскільки його не відразу діагностували, то вірус зміг пошириться далеко за межі країни, що і викликало пандемію.

Коронавірус має багато різновидів, які супроводжуються різними симптомами. У загальному сенсі ця хвороба існує на планеті протягом століть. Більше року тому ми зіткнулися з новим видом, з яким раніше людство не було знайоме. У нас немає імунітету до нього, що і є причиною небезпеки захворювання.

течение болезни коронавируса

Шляхи зараження:

  • перенесення вірусу на руках від забруднених поверхонь до носа, очей, рота;
  • повітряно-крапельним шляхом.

Процес життєдіяльності вірусу не витримує тривалого впливу УФ-променями, високими температурами і хімічними миючими засобами, які здатні розчиняти жир. Але при цьому інфекція виживає після заморозки при температурі понад 70°С і може жити у воді більше 7 днів.

Механізм розвитку хвороби

Якщо говорити про частоту заражень, то статистичні дані говорять про 12% коронавірусної хвороби серед загальних сезонних захворювань і ГРВІ. Після повного відновлення організм виробляє імунітет, але на дуже короткий час. Це обумовлено тим, що 2019-nCo мутує і може повторно проявлятися, маючи всі симптоми коронавірусу.

причины появления коронавируса

Основним джерелом даного штаму вірусу визначили кажана. Але також джерелом передачі збудника хвороби можуть бути і інші тварини, наприклад, змії, птахи, мавпи. Але, що стосується домашніх тварин, то на сьогоднішній день такі шляхи зараження коронавірусом не мають підтвердження.

Як убезпечити себе від зараження:

  • систематична обробка дезінфікуючими засобами предметів щоденного використання;
  • регулярне миття рук;
  • використання в повсякденному житті антисептиків;
  • дотримання правил індивідуальної гігієни;
  • якісна обробка продуктів харчування.

Сприйнятливість людини до 2019-nCov дуже висока в будь-якому віці. Але велика кількість людей відчули ознаки коронавірусу в легкій формі, без будь-яких ускладнень. А оскільки основним входом для вірусу є слизові оболонки носа і рота, то потреба в носінні маски залишається актуальною і необхідною.

Прояв хвороби

В силу того, що ковид ще не вивчений досконально і перебіг хвороби коронавірусу може мати індивідуальні характеристики, то і діагностувати його можна тільки з використанням спеціально створеного для цього тесту. Смертність від розвитку захворювання становить менше 1% від числа хворих в порівнянні зі звичайним грипом.

лечение при короновирусе

Як проявляється коронавірус:

  1. При попаданні в дихальні шляхи стрімко розвивається, глобально вражаючи бронхи і легені.
  2. Причини появи коронавірусу в шлунково-кишковому тракті такі ж, тільки він локалізується на інших органах, перешкоджаючи виконанню їх функціональних потреб.
  3. Загальне нездужання характеризує коронавірус SARS-CoV-2, яке дуже схоже зі звичайною застудою або грипом. Також було діагностовано коронавірус без температури, що значно ускладнює роботу лікарів.

Клінічними проявами більшості видів коронавірусу є інкубаційний період ковіда. В цей час людина ще не хворіє, а значить і не відчуває симптомів, хоча, перебуваючи в соціумі, передає covid оточуючим його людям. Але при цьому навіть не підозрює про свою хворобу.

Симптоми коронавірусу

На перших етапах захворювання коронавірус у кожної людини проявляється симптомами різної інтенсивності. Для діагностування хвороби не завжди достатньо однієї здачі тесту на коронавірус. Лікарі часто призначають і інші методи діагностики, наприклад, рентген легенів. Але в разі легкої форми захворювання і навіть відсутності температури, впливу на легені немає і пацієнт може швидко одужати без допомоги лікарів.

Клінічні показники:

  • хворобливі відчуття в горлі;
  • часте чхання, яке супроводжується болем;
  • озноб і головний біль;
  • кашель, риніт;
  • підвищення температури;
  • біль у м'язах;
  • втрата смаку і нюху.

Якщо ж хвороба швидко прогресує, то тоді лікування при коронавірусі передбачає стаціонарну форму, крапельниці, уколи і апарат штучної вентиляції легенів (в найскладніших ситуаціях, коли органи дихання не в змозі забезпечити повноцінне функціонування організму). Тому чим лікуватися від коронавірусу зможе визначити тільки лікуючий лікар.

Повне одужання від коронавірусу настає тільки при комплексному впливі на організм медичними препаратами жарознижуючої, симптоматичної та противірусної групи.

меры профилактики коронавируса

Профілактика ковід

Спеціально розробленої системи захисту від безпосереднього зародження ще не існує. На даний момент планується запуск програми вакцинації. Але загальні заходи профілактики коронавірусу передбачають такі рекомендації:

  • дотримуватися карантинних норм;
  • уникати масових зібрань і стовпотворінь;
  • зміцнення імунітету;
  • прогулянки на свіжому повітрі;
  • зволоження носа сольовими розчинами.

Наслідки після коронавірусу можуть бути присутніми до 6 місяців і довше. Це слабкість, біль в суглобах, важке дихання, хворобливі відчуття в грудному відділі, депресія. Для впевненості в повному одужанні можна здати аналіз на виявлення антитіл.