Covid-19 до чи після?

Епідемія коронавірусу істотно змінила звичний порядок дій при підготовці та при поверненні з подорожей. Сьогодні потрібно обов'язково дізнаватися правила в'їзду до кожної країни, а після повернення - робити тест на виявлення коронавірусу або ж відправлятися на двотижневу самоізоляцію.

Що необхідно знати перед поїздкою?

Плануючи
відпочинок за кордоном пам " ятайте, що через високий рівень захворюваності на Covid-19 в Україні, в'їзд наших громадян до багатьох країн просто заборон. Тому перед подорожжю важливо перевірити інформацію про можливість в'їзду чи транзитного проїзду в офіційних джерелах. Зробити це можна за допомогою інтерактивної карти МЗС - вона містить актуальні дані за правилами подорожей в усі країни світу. Про карантинні обмеження закордоном можна дізнатися і зв'язавшись з турфірмою, авіаперевізником або українським консульством в країні, де передбачається відпочинок.

За новинами про режими в'їзду в різні країни можна спостерігати в спеціальному розділі на сайті Міністерства закордонних справ.

При цьому перевіряти перед подорожжю дані про в'їзд краще якомога частіше-ситуація швидко змінюється, якщо сьогодні перетинати кордон країни дозволяють, то вже завтра через зміну епідеміологічної ситуації правила можуть легко змінитися.

Необхідно враховувати, що окремі країни пускають українців, але вимагають 14-денну самоізоляцію по прибуттю або ж наявність негативного тесту на
коронавірус, зробленого протягом останніх 48-72 годин-ця інформація також є на карті МЗС. Іноді туриста без довідки можуть відправити перевірятися на коронавірус прямо в аеропорту, але в більшості випадків митниці просто не пропускають тих, хто проігнорував вимогу влади.

Здавати краще саме ПЛР-тест, а не експрес (IgG або ІдМ), оскільки багато країн не приймають результати швидких аналізів, хоча вони і показують наявність антитіл у крові, але не доводять відсутність хвороби прямо зараз.

Що робити після повернення з іншої країни?

Хоча карантин слабший, а кордони України вже довгий час відкриті, українська влада намагається вберегти громадян від можливого "завезення" коронавірусу з інших країн - для цього з середини червня 2020 року Кабмін ухвалив розділити світові держави на зелені та червоні зони. У "зелених" країнах кількість хворих не перевищує показник 55 осіб на 100 тисяч населення, а тому всі, хто приїжджає свідти - як іноземці, так і українці - можуть перетинати український кордон без всяких перевірок. А вісь мандрівники, які приїхали з "червоних" країн з показником вище зазначеного, зобов'язані за вибором відправитися на двотижневу самоізоляцію або ж будівлі ПЛР-тест за власні гроші. Список країн раз у кілька днів формує МОЗ, ознайомитися з ним можна на сайті відомства.