ТОП 5 помилок при прийомі вітамінів

Вітаміни, мінерали – незамінні харчові речовини, які беруть участь практично у всіх біохімічних і фізіологічних процесах організму. Більшість з цих речовин не синтезується організмом людини і надходить разом з продуктами харчування. Але, якщо вітаміни і мінерали потрапляють в організм з їжею, то навіщо ж іноді лікарі призначають синтетичні замінники?

Найпоширеніші причини-незбалансоване харчування і якість їжі. Організм недоотримує тих речовин, які йому необхідні. Також, на процес надходження вітамінів з їжею впливають такі фактори як: кількість корисних речовин в конкретному продукті, відсоток засвоюваності вітамінів і мінералів з продукту, термічна обробка.

При прийомі вітамінів і мінералів, як і інших препаратів, необхідно дотримуватися правил і не допускати помилок. Ми зібрали ТОП-5 помилок, які допускають найчастіше, приймаючи синтетичні вітаміни і мінерали:

Прийом препаратів без призначення лікаря

Самолікування-бич нашого часу. Ми схильні призначати собі препарати на підставі порад сусідки, фармацевта, Гугла, не звертаючись при цьому за кваліфікованою консультацією. А разом з тим, безконтрольний прийом, наприклад, жиророзчинних вітамінів може привести до накопичення останніх в організмі, провокуючи збої в роботі печінки, що загрожує ендокринними і гормональними порушеннями.

Прийом препаратів без відповідних аналізів

Друга помилка випливає з першої. Спеціаліст насамперед направить вас на аналіз крові, для визначення рівня вітамінів, мінералів і мікроелементів. Це перший етап, який ви можете пройти самостійно і з результатами аналізів звернутися до лікаря за подальшою консультацією.

Харчування

Як ми говорили раніше, вітаміни і мінерали надходять в організм з їжею. І ці дози також необхідно враховувати при прийомі синтетичних добавок. Зверніть увагу, що одночасний прийом деяких вітамінів небажаний. А для засвоєння деяких мікроелементів потрібні вітаміни: для кальцію — D, для заліза — С, для магнію — В6 і так далі. Тому, якщо ви їсте багато сиру, а кальцію вам все одно мало, можливо, у вас нестача вітаміну D.

Облік індивідуальних потреб

Для вас характерна підвищена фізична активність-зверніть увагу на антиоксиданти. Якщо розумова праця - на вітаміни групи В. Всі ці фактори враховує лікар при зборі анамнезу.

Дозування

Без призначення лікаря, складно визначити потрібну дозування. Обов'язково враховуйте, що дозування для підлітка і літньої людини істотно відрізняється, також, як і відсоток засвоюваності.

Перед тим, як прийняти рішення додати в свій раціон синтетичні вітаміни – перегляньте своє харчування, спосіб життя, фізичну активність. Можливо, невелика коригування раціону заповнить недолік тих речовин, які так необхідні нашому організму.

Незалежно від вашого рішення, пам'ятайте-приймати вітаміни, мінерали і мікроелементи необхідно за показаннями і під контролем лікаря.