Які аналізи потрібно здавати щорічно

Кожна людина хоче бути здоровою, але при цьому рідко хто звертається до лікарів завчасно. Своєчасна здача аналізів може запобігти багатьом хворобам. Наприклад, ризик виникнення діабету можна звести до нуля коригуванням харчування і способу життя. Це допомагає попередити страшні наслідки у вигляді гіпоглікемії, проблем із зором і навіть коми. Всього лише потрібно регулярно перевіряти рівень цукру в крові, і при перших тривожних показниках діяти.

какие анализы нужны

Планове обстеження організму допоможе не тільки зберегти здоров'я, але і заощадити тимчасові і грошові ресурси на лікування. На жаль, люди рідко згадують про превентивні заходи. У деяких сферах діяльності передбачені щорічні планові медичні огляди. Вони включають обхід ряду фахівців, флюорографію і деякі загальні медичні аналізи. Але далеко не всі люди сумлінно проходять цю перевірку. Крім того, у великому потоці обстежуваних за короткий проміжок часу лікарі не завжди здатні приділяти належну увагу кожному результату тестів. Тому має сенс подбати про своє здоров'я самостійно, і щорічно здавати основні тести.

Загальні аналізи

Кров з пальця — найпоширеніше і просте дослідження на наявність запальних процесів в організмі. За допомогою нього визначається наявність анемії, захворювань крові, рівень холестерину і т.д. Здається в першій половині дня натщесерце. Загальне обстеження допомагає побачити назріваючу проблему. Для більш точного діагнозу можуть знадобитися додаткові тести, які призначає лікар після розшифровки результату по капілярної крові. Слід враховувати, що на показники можуть вплинути препарати, які людина приймає. Наприклад, аспірин розріджує кров, що відбивається в результат. Тому терапевт повинен бути в курсі всіх факторів, що впливають на дослідження організму.

анализ крови

Вивчення сечі допомагає визначити заповнення, порушення роботи нирок або сечостатевої системи, ранні стадії цукрового діабету. При заборі матеріалу необхідно дотримуватися певних правил для уникнення помилкових результатів. Зокрема, проводити збір натщесерце, попередньо виконавши гігієнічні процедури.

Також необхідно здати кров на цукор. Тест роблять натщесерце, шляхом забору капілярної крові. Для людей з підвищеним тиском має сенс більш часта перевірка, приблизно раз на півроку. Те ж стосується пацієнтів, у яких серед близьких родичів є випадки захворювання на цукровий діабет.

Ліпідний профіль показує рівень холестерину і тригліцеридів. Дані показники допомагають виявити ризик захворювань серцево-судинної системи. Крім того, тест діагностує утворення тромбів в організмі.

За бажанням можна зробити біохімічне дослідження крові з вени. Воно максимально детально демонструє поточні показники організму.

Аналізи, які повинні здавати жінки

Загальні аналізи для жінок повинні включати в себе перевірку функцій щитовидної залози. Діагностика рівня гормонів особливо актуальна, якщо у представниць прекрасної статі спостерігається м'язова слабкість, підвищена втома, ламкість волосся і нігтів, надмірний апетит. У період планування та перебігу вагітності ТТГ є обов'язковим тестом. Дієти часто негативно впливають на стан ендокринної системи. Від цього страждають не тільки внутрішні обмінні процеси в організмі, але і зовнішні дані жінки — волосся, нігті, шкіра. Тому перед початком дієти необхідно завжди консультуватися з лікарем.

общие анализы для женщин

Для своєчасного виявлення раку у жінок беруть проби на онкомаркери яєчників і молочної залози. Особливо актуальні дані дослідження для тих, у кого були випадки захворювання на рак серед родичів.

Рівень заліза в організмі впливає на самопочуття і нормальне функціонування ряду органів. Через менструального циклу жінки втрачають більший обсяг заліза, ніж чоловіки. Для повного розуміння потреб організму, краще зробити аналізи на всі вітаміни. Це допоможе скорегувати харчування і прийом препаратів з максимальною користю для здоров'я.

Відвідування гінеколога є щорічним обов'язковим обстеженням. Під час огляду лікар бере мазок з піхви. Дане дослідження дозволяє визначити мікрофлору, виявити інфекції або захворювання статевих органів.

Аналізи, які повинні здавати чоловіки

Аналізи для чоловіків включають в себе дослідження на онкологію передміхурової залози. Подібний тест здатний діагностувати ракову пухлину в початковій стадії і провести успішне лікування.

Щорічне відвідування уролога повинно включати забір мазка з уретри. Аналогічно з подібною процедурою у жінок, Цей тест виявляє інфекційні та статеві захворювання.

анализы для мужчин

Чоловіки більш схильні до стресу, ніж представниці прекрасної статі, тому актуальним показником для них є рівень кортизолу в організмі. Таким чином перевіряється робота надниркових залоз.

Серед чоловіків спостерігається надмірне захоплення алкогольними напоями, що погано впливає на здоров'я людини. У разі наявності згубної звички, краще регулярно здавати аналізи для перевірки печінки. Це допоможе запобігти ряд важких недуг, які істотно скорочують тривалість життя.

Обов'язкові аналізи для людей старше 40 років

Старіння-незворотний процес в'янення організму. Для підтримки здоров'я після 40 років людям необхідний не тільки правильний спосіб життя, але і регулярні медичні огляди. Розглядаючи, які аналізи потрібні для своєчасної діагностики недуг, не можна не відзначити тест на холестерин. За допомогою даного показника діагностують артеріосклероз, ожиріння, ішемічні захворювання серця, діабет, проблеми з нирками, печінкою та ендокринною системою.

медицинские анализы

З року збільшується ризик ракових пухлин, тому має сенс здавати тести на онкомаркери. Особливу увагу потрібно звернути на ті органи, які страждали від аналогічного захворювання у родичів.

Щоб визначити рівень вмісту вітамінів і мікроелементів в організмі, і підібрати максимально ефективні комплекс з правильного харчування і додаткових препаратів, роблять тест на вітамінний статус. Його можна здавати і в більш ранньому віці, але після 40 років це дослідження стає вкрай актуальним.

З віком має сенс отримувати більш докладні відомості про стан організму. Тому рекомендується робити біохімічний тест венозної крові.

Також не слід забувати про відвідування вузькопрофільних фахівців, проходження флюорографії, електрокардіограми, гастроскопії та інших важливих процедур. Своєчасна діагностика недуг допоможе запобігти небезпечні захворювання і продовжити життя на багато років.